Copy

September 2022

Beste huurder! De herfst is gearriveerd in Amsterdam en Diemen. Knus en gezellig, maar ook meer energiekosten. Heeft u al gecheckt of u in aanmerking komt voor de gemeentelijke energietoeslag van € 1.300,-?

HUURDERSNIEUWS

Als u een inkomen heeft van maximaal € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand, dan kunt u van de gemeente een energietoeslag krijgen van € 1.300,-.  Let op: in sommige gevallen moet u dit bedrag zelf aanvragen!
Zelf € 1.300,- energietoeslag aanvragen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat de huurprijzen zeer fors zijn gestegen. Dit komt bovenop de stijgende energiekosten en duurdere boodschappen. De Woonbond pleit voor huurverlaging en huurtoeslagverhoging.
Uit elkaar gaan. En tja, dan kan er vaak maar één in het huis blijven wonen. Zogenaamde echtscheidingshotels kunnen de ex-partner die hierdoor dakloos wordt tijdelijk helpen aan een betaalbare huurwoning. Lees hier meer.
Heeft u bezwaar gemaakt tegen de jaarlijkse huurverhoging óf heeft u de huurverhoging geweigerd en krijgt u dreigende aanmaningen? Geen paniek! Ze zijn (meestal) niet terecht.

ARCADENIEUWS

Domweg gelukkig in een sociale huurwoning. In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep om een mooie foto van uw lievelingsplek in huis te sturen. Akkemay Lammers maakte de winnende foto. De prijs, het boek Uitgewoond van Cody Hochstenbach, komt gauw naar haar toe! 
Op voordracht van Arcade neemt Rupert van Heijningen zitting in de Geschillencommissie. Wie is hij en wat doet de Geschillencommissie precies? Lees het hier.
Theatergroep Parels voor de Zwijnen uit Noord speelt deze maand SNIKHEET, een voorstelling over hoe Noord als de sodemieter van het gas af moet. Maar de energietransitie drijft een wig tussen rijke en arme Noorderlingen. Wilt u de voorstelling bijwonen? Hier kunt u kaartjes reserveren.

UITNODIGING

Het bestuur nodigt u uit voor de Algemene Ledenvergadering op maandagavond 3 oktober, 20.00 uur in het gezellige Grand Café Frankendael, Middenweg 116, Amsterdam. Aanmelden kan maar hoeft niet via info@hvarcade.nl. Het programma vindt u hier.

HUURDERS IN ACTIE

Actieve huurder en ‘buurtopa’ Jan de Wilde (82) heeft heel wat meegemaakt, maar de laatste jaren vindt hij de huurprijzen wel heel erg snel (en heel erg veel) stijgen. ‘Mensen moeten nu elk dubbeltje omdraaien.’
Een huurder heeft terechte klachten maar de verhuurder doet er niks aan. Dan is de enige manier: maak er werk van, schakel instanties in en houd vol want de aanhouder wint. Huurder Tal haalde zo zijn gelijk en kreeg een groot bedrag terug van Lieven de Key.
Verhoging maandelijks voorschot servicekosten? Ook dit kunt u weigeren. Huurder Willem Staffeleu kreeg zo’n brief van Lieven de Key over een plotselinge verhoging van zijn servicekosten. Hij besloot er geen genoegen mee te nemen.

UIT DE MEDIA

Tijdelijke huurcontracten voor jongeren zorgen voor woononzekerheid en voor veel stress, meldde het Parool. Dit geldt helaas niet alleen voor jongeren in de vrije huursector met een flexcontract voor twee jaar. Ook jongeren met een tijdelijk contract voor vijf jaar hebben er last van, constateert Arcade.
 

Meer dan 100.000 sociale huurwoningen verdwenen in acht jaar tijd, onderzocht Een Vandaag. De trieste conclusie luidt dat de wooncrisis feitelijk is veroorzaakt door onverstandig en falend overheidsbeleid. Is de achterstand ooit nog in te halen?


 

STICHTING !WOON

Heeft u problemen met achterstallig onderhoud, de huurverhoging of andere huurderszaken? Als u er met de verhuurder niet rechtstreeks uitkomt, kunt u altijd advies inwinnen bij !WOON.
CITAAT

‘Vijf jaar ergens kunnen wonen is uitstel van executie. Je kunt niet veilig doorstromen. Amsterdam raakt haar jongeren zo juist kwijt.’

Tim, lid werkgroep jongerencontracten Arcade


 

DE OMBUDSHUURDER

Is kale oplevering duurzaam of juist dure verspilling? Lieven de Key eist van vertrekkende huurders dat zij de woning kaal opleveren, maar is dat wel zo voordelig voor de betreffende huurders, vertrekkend en komend? De Ombudshuurder wil een werkgroep starten om dit te onderzoeken. Geef u op via info@hvarcade.nl.

EN DAN NOG EVEN DIT

Corporaties worden steeds rijker, sociale huurders worden steeds armer - wanneer komt het keerpunt? De inkomens van huishoudens met een sociale huurwoning zijn de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. Maar de huur stijgt wel gestaag, net als de winst van woningcorporaties. In 2020 konden die gezamenlijk 2,7 miljard euro bijschrijven en is het totaal eigen vermogen 101 miljard euro, blijkt uit data-onderzoek van Follow the Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek. Belangenvereniging Aedes en de Woonbond willen dat de overheid de lagere inkomens van huurders verhoogt zodat wonen voor iedereen betaalbaar blijft. Arcade is een voorstander van huurmaximalisatie: laat sociale huurwoningen niet steeds duurder worden door marktwerking. Dit onderzoek van Follow the Money kunt u lezen met een gratis proefabonnement dat automatisch verloopt als u geen abonnee wilt worden.
DE AMSTERDAMSE AANPAK VOLKSHUISVESTING

De gemeente vraagt ​​Amsterdammers om mee te denken over de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting.
Hoe kan wonen in Amsterdam betaalbaarder, duurzamer en passender gemaakt worden? De gemeente vraagt ​​nu alvast een reactie op de voorstellen die zij hebben, ze nog aan het schrijven zijn. Je kunt je hier aanmelden voor een bijeenkomst in een van de stadsdelen. 
BETREK BUREN EN VRIENDEN BIJ ARCADE
 
Samen staat u sterker dan alleen, vooral als huurder. Als lid van Huurdersvereniging Arcade helpt u mee om huurders meer macht te geven in gesprekken met de verhuurder, de beleidsmakers en de politiek. Zodat u méér te zeggen heeft over het huis én de buurt waar u woont. Stuur deze nieuwsbrief door naar medehuurders bij Lieven de Key en Lieven de Stad BV die nog geen lid zijn van Arcade (uw vrienden of uw directe buren, bijvoorbeeld).
 

U ontvangt deze  nieuwsbrief omdat u lid bent van Huurdersvereniging Arcade, voor huurders van Woonstichting Lieven de Key en Lieven de Stad BV. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van wat Huurdersvereniging Arcade doet in uw belang als huurder.
Word hier lid van Arcade
HV Arcade   |   020 – 623 3628   |  info@hvarcade.nl
 
Telefonisch bereikbaar op de donderdag van 13.00 tot 17.00 uur

Berkenplein 100, Diemen, The Netherlands
Diemen, NH 1112 CM

Wilt u de voorkeuren voor de mail aanpassen?
Voorkeuren aanpassen of Afmelden voor de nieuwsbrief.