Copy
Festival.Travel Persbericht 01/10/2017

Trend: De festivalvakantie voor jongeren wordt volwassen

Naast verre oorden, steden of skigebieden, reizen we in 2017 af naar buitenlandse festivals. Het Hongaarse Sziget Festival trekt al jaren vele Nederlanders, maar ook andere buitenlandse festivals worden steeds populairder onder Nederlandse jongeren die van hun festivalbezoek een heuse vakantie maken. Dit blijkt uit cijfers van Festival.Travel – aanbieder van complete muziek-festivalvakanties in Europa. Aansluitend bij de huidige reistrends bieden dergelijke trips o.a. een nichebeleving, unieke lokale ervaringen, verrassende locaties ‘off the beaten track’ en avontuurlijke vakanties op maat. De verwachting is dan ook dat de festivalvakantie dit jaar nog meer terrein wint. Volwassenheid zonder de wilde haren te verliezen! De drie belangrijkste trends op een rij:

1. Vaker, korter & specialistischer

Volgens het jaarlijkse trendrapport van Rabobank (5 januari 2017) over de ontwikkelingen in de reisbranche gaan we dankzij de economische vooruitgang en technologische ontwikkelingen vaker en korter op reis. We kiezen niet meer voor één lange zomervakantie waarin we van highlight naar highlight hoppen, maar maken liever meerdere tripjes met een verschillend thema of doel; zoals een stedentrip, verrassingsvakantie, wintersportreis, camper roadtrip of festivalvakantie. Aanbieders van zulke nichebelevingen floreren in 2017.


2. Verbondenheid & jezelf zijn

Ook vinden we het tegenwoordig belangrijker om ons ergens ‘thuis’ te voelen. Vanwege de huidige conflicten en spanningen in de wereld hebben we een groeiende behoefte aan veiligheid en sociale acceptatie (GfK & Webloyalty, 2016). Het festivalwereldje wordt vaak gezien als één bonk liefde. Bezoekers voelen zich snel met elkaar verbonden, omdat ze op dezelfde muziek dansen en op meerdaagse festivals knus met z'n alle op een terrein slapen. Het schept een gevoel van saamhorigheid.


3. Unieke & lokale ervaringen

Het zit al jaren in de aard van het Nederlandse beestje dat we het liefst alles nét dat beetje anders doen dan anderen. We willen avontuur en authenticiteit. Bovendien vinden we unieke ervaringen opdoen en herinneringen maken tegenwoordig belangrijker dan het hebben van bezittingen (De Correspondent, 4 januari 2017). Je begeven tussen de locals draagt bij aan een speciale beleving en al helemaal als je samen met hen en andere toeristen tot in de late uurtjes feest op bijzondere locaties, zoals op een eiland, aan een azuurblauw meer of aan de voet van een fort.

Festival.Travel: festivalvakanties op maat

Het Amsterdamse bedrijf Festival.Travel, opgericht in 2012, is de enige Nederlandse aanbieder van complete muziek-festivalvakanties in Europa. Op hun site boek je niet alleen de officiële buitenlandse festivaltickets, maar ook je reis (per trein, bus of vliegtuig), verblijf (in een tent, camper/caravan of hotel) en extra services (zoals lockers en een citypass).

Vanuit een passie voor Oost-Europese festivals is het bedrijf uitgegroeid tot autoriteit in het aanbieden van buitenlandse festivalvakanties. Hoewel hun aanbod nog altijd wordt gedomineerd door Oost-Europese festivals als Sziget Festival, Balaton Sound, EXIT Festival, Electric Castle, Colours of Ostrava, Outlook Festival en Pohoda Festival, breiden ze meer en meer uit in de rest van Europa, zoals met Lollapalooza in Berlijn en Rock Werchter in België.
Festival Travel Trendgrafiek 10-01-2017

Wat laten de cijfers zien?

Sinds 2012 is het aantal verkochte festivalvakanties (festivalbezoek met reis en/of verblijf) binnen de Nederlandstalige markt meer dan verdrievoudigd. Het afgelopen jaar steeg dit aantal met maar liefst 35%. De grootste groep afnemers (87%) is tussen de 16 en 26 jaar. 
In totaal heeft Festival.Travel in 2016 ruim 28.500 festivaltickets verkocht op de Nederlandstalige markt, waarvan maar liefst 43% plus reis en/of verblijf. In 2012 was dit percentage nog slechts 21%. De verwachting is dan ook dat in 2017 de vraag naar complete festivalvakanties de vraag naar enkel festivaltickets overstijgt.

Bronnen

De Correspondent, Ernst-Jan Pfauth, 4 januari 2017:
www.decorrespondent.nl/5943/waarom-je-beter-ervaringen-cadeau-kunt-geven-dan-spullen/167550999-b1399f39
GFK & Webloyalty, Travel Sentiment, 2016:
https://webloyaltycorporatecontent.s3.amazonaws.com/04-nl-travel-report-web_1465205731.pdf
Rabobank Cijfers & Trends, 5 januari 2017:
www.rabobankcijfersentrends.nl/index.cfm?action=branche&branche=Reisorganisatie_en_-bemiddeling
Noot voor de redactie
Download hier het persbericht en de afbeeldingen.

Neem voor meer informatie en/of beelden contact op met:
Susanne Engelen
susanne@festival.travel
Bekijk deze e-mail in je browser
Copyright © 2017 Festival.Travel, All rights reserved.


Wijzig hier je mailing voorkeuren of meld je af van deze lijst.