Copy
Nieuwsbrief Samarita - december 2022
Bekijk nieuwsbrief in browser

Hierbij ontvangt u de winternieuwsbrief met berichten uit Oost-Europa en ons eigen land. We hebben de volgende onderwerpen:

  • Voorwoord Maurits van Essen
  • Persoonlijke verhalen
  • Uitgelichte actie
  • Bijzonder project in de schijnwerpers
  • Noodhulp in cijfers
Deze nieuwsbrief staat in het teken van terugkijken op het bijna afgelopen jaar 2022 en ook vooruitkijken naar wat voor ons ligt. De Amerikaanse president Joe Biden gaf in dec ’21 al aan dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Velen vreesden hiervoor en hoopten dat het niet zou gebeuren. Inmiddels volgen velen frequent de ontwikkelingen en als Samarita proberen we onze partners in UA te ondersteunen met humanitaire transporten, persoonlijke bezoeken en brengen we in het gebed hun leed bij de Heere. Hierover leest u meer in deze nieuwsbrief.

Tevens mochten we mede dankzij uw donaties veel projecten realiseren, zoals ‘Geef ze een kans’ tijdens de projectweek in het dorp Gheorghe Doja, ‘Drie generaties onder één dak’, projectweek in Oradea in samenwerking met Koers werkvakantie, een zeer geslaagde sponsoractie van de Stadhouder Willem III-school in Ede voor Julia Daily Care project (naschoolse opvang voor kinderen in Juliahome Oradea), en een sponsoring van 45 kinderen door Werkgroep Waardenburg.

In 2023 hopen we weer een aantal werkvakanties te organiseren. Wil(t) jij/u (weer) mee? Fijn! Verderop in de nieuwsbrief leest u meer hierover.

Namens het bestuur wil ik u graag bedanken voor uw financiële steun, betrokkenheid en gebed. Gods zegen toegewenst voor de komende Kerstdagen en het nieuwe jaar! Voor de komende Kerst wens ik u toe -wat de Heere Simeon had beloofd- dat u door het geloof de ‘Christus des Heeren’ zult zien (Luk 2: 26) opdat u ook mag gaan zingen: ‘Mijn ogen hebben Mijn Zaligmaker gezien.’ Hij is gekomen! Soli Deo Gloria.
Maurits van Essen
Voorzitter Samarita
 

‘Wees standvastig, altijd ijverig in het werk van de Heere, wetende dat uw arbeid niet tevergeefs is in de Heere.’

In 2006 werd ik benoemd tot assistent-predikant in de gereformeerde gemeente van Timisoara-Stad. Ik aanvaardde deze positie, hoewel het niet gemakkelijk was. Het is in alle opzichten een verspreide gemeente: de Hongaarse en gereformeerde gemeenschappen zijn beide cumulatief in de minderheid in deze regio en in een grote stad met 300.000 inwoners, overal verspreid.

Lees meer

‘Dank vooral aan onze God die ons een veilige reis gaf. Daarnaast een woord van dank aan de sponsors die ons geholpen hebben.’

Na een tijd van voorbereidingen voor deze reis naar Rivne en Berehove zijn we vrijdagnacht 25 november om 03.00 uur vertrokken vanaf het huis van Hans Boot. We hebben de Heere gebeden om Zijn bescherming en bewaring. Na een zeer voorspoedige reis van ruim 1300 kilometer arriveerden we om 17:15 uur in Lublin in Polen. Dit is een stad op ongeveer 70km van de grens met Oekraïne. Hier besloten we eerst boodschappen te gaan doen bij 1. Leclerc supermarkt. Dit hebben we gedaan om niet te zwaar beladen door Duitsland te rijden. We kochten hier onder andere luiers, suiker, macaroni en vele andere houdbare producten. Deze boodschappen hopen we op een later moment af te leveren in Oekraïne.

Lees het verslag hier verder

‘Vanuit ervaring kunnen we zeggen dat het een vakantie zal zijn met meerwaarde!’

Zit je eraan te denken om je vakantieperiode nuttig te besteden, door je handen uit te steken voor een ander die jouw hulp goed kan gebruiken? En ben je een doener of wil je juist een keertje een zinvolle uitdaging aangaan? Ga dan deze zomer mee op werkvakantie! Je gaat arme gezinnen in Roemenië helpen om de leefomstandigheden te verbeteren, door bijv. het opknappen van hun huisje. Bedenk je misschien dat je hierin niet zo handig bent? We doen het met elkaar als groep en ook de plaatselijke bevolking helpt je zeker op weg. Je maakt tegelijk ook kennis met de gastvrijheid en cultuur van onze medechristenen.

  • We organiseren een dag-uit, de omgeving en natuur is prachtig en wellicht bezoeken we een mooie stad; zo zorgen we naast al het zwoegen ook voor een stuk ontspanning.
  • Regelmatig zullen we met elkaar een bezinningsmoment hebben waaronder Bijbelstudies.
  • ‘s Avonds is er gezelligheid rond het kampvuur en tijd voor onderlinge gesprekken.
  • Als voorwaarde stellen we een minimum leeftijd van 18 jaar. De periode van deze werkvakantie zal zijn ca 12 dagen in de weken 30/31.
  • Wij verwachten van jou een positieve, enthousiaste inzet en dat je een bijdrage levert aan het sponsorgeld met een streefbudget.
Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar rhenen@samarita.nl. Dan houden we je op de hoogte! 
Lees reisverslagen van andere werkvakanties

Winterhulp

Wilt u deze winter één of meerdere gezinnen helpen? Deze gezinnen moeten het meest noodzakelijke ontberen en zien erg tegen de winter op. De landen in Oost-Europa zijn zwaar getroffen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, waarbij de arme gezinnen, ouderen en alleenstaanden het deze winter dubbel zwaar krijgen.

Deze actie is heel doelgericht, bespaart transportkosten en stimuleert de plaatselijke economie.

Lees meer
In deze vervallen woning woont een man met een verstandelijk en lichamelijk gehandicapte neef. Zij leven van de uitkering die verkregen wordt vanuit een fonds voor gehandicapten, ca € 250 per maand. Dat is heel, heel weinig om rond te komen. Wilt u een bijdrage leveren?

LEES MEER
Wij zoeken vrijwilligershandjes die voor ons de socials gaan bijhouden!  Vanuit de Stichting krijg je alle ruimte om jouw kennis en expertise naar eigen inzicht in te zetten. Lijkt het je leuk om op deze manier van betekenis te zijn voor ons mooie werk? Laat het ons weten. 

LEES MEER

Voortuitkijken -als bestuur- is moeilijk. Wat de toekomst brenge moge, dat we onze weg mogen gaan aan de hand van de Heere. We proberen activiteiten te organiseren die passen in deze tijd, zodat wij blijvend de vrienden in Oost-Europa kunnen ondersteunen met financiële middelen. Wilt u maandelijks een bedrag van € 5 of € 10 overmaken als gift, zodat Samarita het werk kan voorzetten?

Laten wij elkaar oproepen om te bidden en te danken:
O, Heere, wij danken U, van harte. Voor de nooddruft en voor de overvloed, daar menig mens eet brood der smarten, hebt U ons mild en wel gevoed, maar geef dat onze ziel niet aan dit vergankelijk leven kleef, maar alles doet wat U gebied en eeuwig bij U leve. 

Ja, ik wil graag structureel bijdragen


Zuidelijke Meentsteeg 16B, 3911 TD Rhenen
info@samarita.nl
KvK-nummer 30284099
Werkvakanties     Projecten     Resultaten     Helpen     Samarita     Contact

Copyright © 2022 Samarita, Alle rechten voorbehouden.


Wilt u de nieuwsbrief op een andere wijze ontvangen?
U kunt de voorkeuren wijzigen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp