Copy

MULDs NYHEDSBREV #31

27. marts 2016

Vandlandet Muld har fået spulet drænene og er tilbage som jordbrug, parat til en ny dyrkningssæson.

Læs nyhedsbrevet i din browser
Det spirer.

Muld har ligget delvist under vand det meste af vinteren, hvilket viste sig at skyldes tilstoppede dræn. Det krævede spuling med 140 bars tryk for at blæse dem rene og det hjalp gevaldigt. Nu er vi tilbage med det samme areal landjord vi erhvervede for snart tre år siden, og det pibler frem med løg, salat, krydderurter og blomster i væksttunnellen, så vi kan få fyldt grøntsagsmarken op med gode planter senere på foråret.

De frø vi lægger i jorden følges af håb om et frodigt liv, en dejlig grøntsag eller en smuk blomstring. Det føles så utroligt konstruktivt og livgivende at så. Men med såningen følger også et ansvar, og nu hvor væksttunnellen bliver fyldt op med tusindvis af håbefulde spirer er der også pludselig fuldt af små liv med behov. Vi skal huske at vande, ikke overvande, prikle, tynde ud, nippe, gøde, og de planter der skal fortsætte deres liv ude i marken skal på et tidpunkt gradvist vende sig til tilværelsen udenfor ved at blive flyttet ud og ind hver dag.
Så det er mange projekter vi har sat i gang, bare ved at åbne en stak uskyldige frøposer. Det kan (som antydet) sammenlignes med at have børn. Eller i hvert fald med at have husdyr.

Vi har også ansvar for at alle frø kan godkendes til økologisk landbrug. Ikke alle de frø vi sår er økocertificerede, og det skyldes først og fremmest at vi gerne vil dyrke biodiverst, og man kan desværre ikke vælge og vrage ml sorterne på det økologiske marked. Derfor får vi spændende og sjældne frø fra frøsamlervenner, der i øvrigt alle dyrker deres haver økologisk, men ikke er certificerede. Nogle gange køber vi også konventionelle frø af en sort vi bare må prøve. Alle disse ikke-økologiske frø skal registreres hos NaturErhverv, nogle skal vi søge tilladelse til at bruge, og andre skal vi bare anmelde at vi bruger. Det har været en kæmpe opgave for Ane at udfærdige disse lister og blanketter de sidste par år, og siden har det været en kæmpe opgave for den lille afdeling i NaturErhverv, der sidder med dens slags, at gennemgå og godkende/afvise vores ansøgninger og anmeldelser.
Ane vurderer at hun sammenlagt brugte 2 uger fuldtid på listerne i 2014. I 2015 kunne det gøres på en enkelt uge, men i år blev hun færdig på lidt over en dag!
Det skyldes dels erfaring, dels at noget af listerne kan genbruges og dels at vi dyrker rigtig mange af vores egne frø, og de skal ikke anmeldes.


 
Grisenyt.

Gud hvor vi elsker vores grise. De minder lidt om hunde, bortset fra at vi spiser dem. Det sidste stykke tid har vi fået slagtet flere hangrise fra efteråret, og de smager helt forrygende. Vi fik denne besked fra en herre der købte en af dem (han kaldte den Bertram):
Jeg har parteret mange grise i min tid, herunder også mine egne, men jeg har aldrig haft en gris der smagte bedre end Bertram og den er også meget mør.
Vi har sendt de sidste tre af de unge hangrise ud på et stykke græsfold. Eller det vil sige, det var en græsfold for en uge siden, da de blev lukket derind. Nu er al jorden vendt, og grisene roder rundt efter rødder, insekter, orme og lign. Grisetryner er forunderlige. De borer frejdigt ned i den stiveste kvikgræsmark og pløjer det hele igennem på ingen tid. Det giver gode nakkemuskler og det får vi glæde af når de er slagtet.
Vi har solgt en so til Andelslandsbyen Nyvang, som er vores lokale frilandsmuseum. På billedet herover kan man se den tjekke sine nye  historiske kvarterer ud. Vi glæder os til at komme forbi og se til hende senere på året.

Månedens Storm P.

Jens har længe drømt om en rygeovn og har mindst et seriøst, men mislykket forsøg bag sig. Hans seneste udgave, der gør brug af et hul i jorden foret med mursten, et nedfaldsrør med et enkelt knæk og et afmonteret overskab fra vores køkken virker til gengæld rigtig fint, hvis man hele tiden holder øje med temperaturen i skabet. Her hænger pølser og bacon på række i tæt røg og temperaturen må ikke overstige 30 grader. Deraf det lange rør fra bålplads til skab.

Mulds kalender

Herover et billede fra vores velbesøgte påskefrokost i går.
Og så vil vi lige give jer et overblik over hvornår I kan komme ud og besøge Muld i den kommende tid og lidt til.

Som sagt har vi åben gård den første søndag i hver måned. Det vil sige:
Søndag den 3. april kl 12-17 med servering af diverse hjemmedyrkede anretninger, rundvisning kl 15.30, hygge, frisk luft og forårsstemning.
Søndag den 1. maj med arbejdertema og fællessang. Plus det sædvanlige.
Søndag den 5. juni med grundlovstale ved Michael Nielen, højskoleforstander ved Kunsthøjskolen i Holbæk. Plus det sædvanlige.

6. april skulle Jens have diskuteret kød-etik i Politikens hus, men arrangementet er aflyst. Ane diskuterer samme dag biodiversitet i forbindelse med Geopark Odsherred i Pakhuset i Nykøbing S kl 19-21. Der er gratis adgang.

Næste Muld-middag bliver fredag den 8. april kl 18.30. Muld-middag er en fællesspisning, hvor man kan komme alene eller i flok. Det koster 300 kr at spise med eks drikkevarer. Tilmelding til ane@muldpaanettet.dk. Tilmeldingen er bindende efter 4.4.

14. april kl 20 holder Ane et oplæg på hollandsk (næppe) om Muld og europæisk landbrugspolitik i Pakhuis de Zwijger i Amsterdam.
https://dezwijger.nl/programma/foodtopia

23. og 24. april serverer Muld vegansk frokost til den store økofestival Det fælles Bedste i Hvalsø. Den 23. om eftermiddagen viser vi i samme anledning rundt på gården og fortæller om vores arbejde. Rundvisningen er gratis og åben for alle. Se tidspunkt sidenhen på vores hjemmeside.

28. maj kl 10-21 er vi værter for det arrangement der skulle have været afviklet 9. april. Pga økonomiske udfordringer er datoen flyttet og indholdet justeret til noget måske endnu bedre. Dagen hedder nu Kok og landmand -Det røde Ø. Læs mere her:
https://www.facebook.com/events/481012155426911/

14. juni om aftenen: Planteindfarvningskursus ved Kirsten Oppfeldt.

25. juni: Muld sparker sommerferien i gang med Muld Club Night no 2! Denne aften starter muligvis med en Tigermom Popup og forstætter med gæsteshakere bag baren og gæste DJs mellem hørebøfferne. Vores første bekræftede DJ er Dorthe Chakrawarty, der lavede den gode udsendelse om os til Natursyn på P1 forleden.

Fik I det hele med?

 
Ugen der gik
Holbæks første frø popup blev en stor succes, takket være massiv lokalpresse.
Have-, altan- og vindueskarm-ejere i alle aldre kom forbi og fik frø med hjem til den nye sæson. 
Alle blev opfordret til selv at prøve at dyrke frø og dele ud af dem til venner og naboer.

La Bresse
Da Jens arbejdede udi finere fransk madlavning på Københavns fornemme restauranter var det Bressebryst man skulle servere hvis der skulle hane på menuen. Kødet blev importeret fra Bresse i Frankrig, men nu er det lykkedes os at få fat i 15 kyllinger af den berømte race, eller i hvert fald en belgisk udgave af racen, som nok kommer tæt på.

Hjemmedyrket medicin
Bukkehornsfrø siges at være godt mod inflammation, så nu er Ane gået på kur og guffer frø for at blive tennisalbuerne kvit. Indtil videre er der ingen bedring, men hun må stoppe behandlingen inden hun har spist de frø der skal sås for at give mere naturmedicin til efteråret.

Hindbærsnitter og nyslagtet svineslag.
God påske til jer alle. Vi håber at se jer herude før eller siden.
Copyright © 2016 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp