Copy
View this email in your browser

NOVA JALADUTA NOVOSTI #9


RIJEČ UREDNIKA

Dragi bhakte i prijatelji, pred vama je deveti Bilten Nova Jaladuta koji donosi zbivanja u zagrebačkom Sri Sri Gaura Nitay hramu u mjesecu ožujku. Da, živi smo, Sri Sri Gaura Nitay su i dalje na oltaru i obožavaju se u ustaljenim standardima. Malo neobičan početak, zar ne? A kako ne bi i bio kad se u vrlo kratkom vremenu desio (kao po nekom lošem filmskom scenariju) prelet kometa tik iznad Zagreba, zatvaranje grada gotovo u karantenu, najjači zemljotres u posljednjih 140 godina i uz to zagađenje zraka u tolikoj mjeri da se par dana sugeriralo da se uopće ne izlazi iz kuća jer je tad Zagreb bio najzagađeniji grad na svijetu, a to sve zbog nanosa sitnih čestica pustinjskoga pijeska. Da, živi smo, Sri Sri Gaura Nitay su i dalje na oltaru… Sad je jasno odakle takav uvod. A kakve su bile hramske aktivnosti saznajte u sljedećim tekstovima. Još jednom vas pozivam da ako imate svoju priču i fotografije, molimo vas šaljete ih na adresu dalibor.maric@iskcon.hr i objaviti ćemo ih u sljedećem broju.

Vas sluga chairman temple boarda,
Devarsi Narada das

Odnosi s indijskim veleposlanstvom


Na primanju povodom svog odlaska - nakon dvogodisnjeg boravka u Zagrebu na visokoj poziciji u indijskom veleposlanstvu - g. Narula obratio se brojnim uzvanicama kratkim govorom posebno ističući suradnju s ISKCON-om. Ovo je jedan u nizu priznanja koje javno kao zajednica dobivamo te ćemo nastojati i dalje raditi na dobrom odnosu i suradnji s veleposlanstvom za dobrobit ISKCON-a.

U istom mjesecu ispratili smo i g. Arindam Bagchija, indijskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj koji je zbog poziva iz svog ministarstva radi popunjavanja drugog važnog mjesta, morao napustiti Hrvatsku prije istekao svoga mandata. S gospodinom Bagchijem ISKCON je u Hrvatskoj razvio jako dobre odnose, tim više što je Bengalac i nije mu bilo potrebno objašnjavati tko je Caitanya Mahaprabhu - on je to itekako dobro znao. Oba su ispraćaja popratili timovi iz Komunikacijskog odjela zagrebačkog hrama.Ista gosti


7.3.2020. u prostorijama zagrebačkog hrama održan je Ista gosti na kome su predloženi članovi sabora kao i odjeljenja koja će oni predstavljati. Sada predstoji još okupiti sve te osobe, spomenute članove, na konstituirajućoj sjednici i započeti s izborima lokalnog vijeća. Nažalost, svi ovi opisani predstojeći postupci su zaustavljeni zbog zabrane okupljanja uzrokovane Covid-19 virusom.

Proslava Gaura purnima festivala


U prepunoj hramskoj prostoriji u Novoj Jaladuti proslavljena je 534  gaurabda godina - Dan pojave Gospodina Sri Krsna Caitanye Mahaprabhua. Abisek, predstava za djecu, opet s druge strane, dječja priredba za odrasle u izvedbi Gopal gurukula škole, podjela diploma polaznicima disciple kursa, kirtan, bhajan, obilat prasadam, predavanje Nitay Paramananda dasa… samo su neki od dijelova festivala koji je organiziran na vrlo visokom nivou od strane festivalskog odbora na čelu s Dina Dayadri mataji kojoj se ujedno i zahvaljujemo.Kapitalni radovi na hramu Nova Jaladuta

U radovima od nekoliko dana postavljen je potpuno novi izmjenjivač za vodu (što je preduvjet za postavljanje solarnih panela). Radovi i materijal je koštao oko 15.000 KN, a financijska sredstva su na vrijeme osigurana u potpunosti. Zahvaljujemo se donatorima za ovaj poduhvat koji nas dijeli jako malo od tople vode dobivene od sunčeve energije. Procjenjuje se da bi ti radovi koštali još samo oko 30.000 KN.

Završen je zadnji postupak legalizacije

Komunalni doprinos od 95.000 KN je uplaćen gradu Zagrebu i time je okončan posljednji postupak legalizacije hrama u Zagrebu. Sva su sredstva prikupljena donacijama u ranije održanoj akciji prikupljanja sredstava za parking, legalizaciju, dječje igralište i solarne panele. Zahvaljujemo se svima koji su se velikodušno odazvali ovoj akciji i pomogli da se sredstva prikupe u potpunosti. Sljedeći potez je postavljanje solarnih panela, a zatim izgradnja parkinga i igrališta.

Održan disciples kurs

Radhe Govinda das je održao višednevni kurs za učenike i za sve one bhakte koji se spremaju za inicijaciju. Budući da su polaznici svi uspješno prošli završni test, podijeljene su im diplome na Gaura Purnim festivalu.

Članak u svjetskim medijima o zemljotresu u Zagrebu

Osim pošasti uzrokovane virusom corona kovid-19, grad Zagreb pretrpio je velike štete uzrokovane i jakim potresom kao što smo na samom početku spomenuli. Upravo stoga su bhakte iz Hrvatske, kao i cijelog svijeta, zvali i interesirali se je li sve u redu s bhaktama i Božanstvima u Zagrebu. Povodom toga je izišao članak u nekoliko ISKCON newslettera s opisom situacije da bismo umirili sve zabrinute bhakte. Članak na tu temu od Komunikacijskog odjela zagrebačkog hrama možete pročitati na ovom linku.
Ni naše bivše skladište za knjige nije bilo pošteđeno
Tajni program za studente u drugoj organizaciji

Čini se da su tajni programi postali jako popularni, a i učinkoviti. U organizaciji Patita Pavana dasa koji je kroz logistiku udruge Oaza osigurao prostor, održan je još jedan program za koji nitko nije znao osim studenata. Predavač je bio Nitai Paramananda das, a program je osmišljen na taj način da odmah nakon njega ide follow up. No, daljni tijek dobro osmišljene organizacije prekinuo je niz mjera o zabrani kretanja i okupljanja zbog korona virusa. Patita Pavana das je ujedno bio i glavni sponzor programa i idejni začetnik, tako da je uložio puno truda u promidžbu ovog događaja kroz razne plakate i druge medije.

Preseljenje lagera s knjigama

Nakon potresa u Zagrebu ustanovljeno je da su knjige u lageru, koji je već preko 20 godina smješten u Dubravi, samo popadale bez nekog većeg oštećenja. Unatoč tome, organizirana je, po nekima, povijesna akcija prebacivanja knjiga u kuću pored hrama. Angažirano je više od 15 bhakta s vozilima. Svaki je vozač imao točno određenu minutu kada bi trebao doći pred ulaz lagera, i kao neki brodovi koji pristaju u određenom vremenskom intervalu na svoj dok, tako su i bhakte organizirano prevozili knjige opteretivši svoja vozila do maksimuma. Mnogi drugi još su pomagali u utovaru i isto tako na drugoj lokaciji pri istovaru. Sve se odvijalo pod vladinim preporukama držanja rastojanja i nošenja maski i rukavica. U dva je dana prebačeno nekoliko 10-aka tona knjiga. Budući da se sve odvijalo u vrijeme kad je bio zabranjen pristup hramu, a time i darsan, velika želja i entuzijazam bhakta da se sudjeluje u ovoj akciji može se tumačiti i kao velika želja da se druže s Krišnom u njegovoj drugoj formi Bhagavatama i drugim knjigama. Neki bi završili svoju smjenu prebacivanja i istovara knjiga oko 12:30 navečer i onda bi se vrlo entuzijastično opet pojavili ujutro u 6:00.Najave

Molimo vas svakodnevno pratite predavanja na Facebook stranici zagrebačkog hrama Candramauli Swamija i drugih bhakta.
Zahvale

Hvala za novčanu donaciju za instaliranje izmjenjivača vode mataji Jovani i Patita Pavani dasu.
Hvala mataji Katyayani za donaciju za parking.
Veliko hvala svima koji su se odazvali u akciji prebacivanja knjiga: Nayanandi dasu, Maturanatha dasu, Ayodyadevi dasu, Govindanandi dasu, Gaura Mitri dasu, mataji Jovani, bhakti Dariju Bujasu, Dipati dasu, bhakti Andreiu, bhakti Ivanu Armanu, Dina Dayadri mataji (koja je sve koordinirala), Kali dasu, bhakti Marku Kokoliću, Nandisvari dasu, bhakti Gabrijelu, bhakti Matku, Markandeya Rsi dasu, Adhati dasu, Krsna Kanti dasu, Gaura Govindi dasu, Bhagavat dasu, Suvarna Bindu dasu i drugima.
Hvala mataji Ljerki što se striktno držala samoizolacije tako da je mogla dolaziti u hram i brinuti o Tulasi.
Hvala bhakti Matku što je ostavši zarobljen u hramu za vrijeme zabrane kretanja pomogao bhaktama u održavanju i aktivnostima hrama.
Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala,
email: zagreb@iskcon.hr
Facebook stranica
ISKCON Zagreb web
Email
Copyright © 2020 *|LIST:COMPANY|*, Sva su prava pridržana.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp