Copy
View this email in your browser

NOVA JALADUTA NOVOSTI #8


RIJEČ UREDNIKA

Dragi bhakte i prijatelji,
pred vama je osmi Bilten Nova Jaladuta koji donosi informacije o zbivanjima u zagrebačkom Sri Sri Gaura Nitay hramu u mjesecu veljači. Dok ovo čitate većina vas je u samoizolaciji i ima dovoljno vremena (što možda u uobičajenom dobu ne bi bio slučaj) te je stoga čitanje ovih novosti i ostalih Hare Krišna sadržaja dobrodošlo za upotpuniti dan. Potajno se nadam da će i čitanje ovog Biltena porasti u ovim danima pa vam mogu sa zadovoljstvom najaviti i izlazak broja 9 za kojih desetak dana. Kao što poslovica kaže da u svakom dobru ima i trunka nečeg lošeg, kao što i u svakom zlu ima nečeg dobrog - ako je nepovoljno to što sad moramo biti u samoizolaciji, onda je dobro to da sada imamo napretek vremena za čitanje knjiga Srila Prabhupada za koje „nikad“ nismo imali vremena, povećati broj krugova u mantranju i općenito poboljšati duhovnu praksu. Nadam se da će vam ovaj broj Biltena poslužiti kao inspiracija.

Vaš sluga chairman temple boarda, 
Devarsi Narada das

Sunday love feast i posjet Bhakti Ananda Tirtha Swamija


Budući da je zagrebački hram ugostio Bhakti Ananda Tirthu Swami Maharaja u veljači, prirodno je da je bio i gost predavač na Sunday love feastu u Češkom domu 16.2.2020. Ovaj je programa do sada uvijek imao veliku posjećenost te bih iskoristio priliku zahvaliti se bhakti Marku Kokoliću bez čije velikodušne financijske potpore ovaj program ne bi bio izvediv budući da je većinu troškova najma prostora i prasadam financirao od početaka izvođenja ovih jednomjesečnih Hare Krišna okupljanja. Bhakti Ananda Tirtha Swami održao je i niz predavanja na raznim drugim lokacijama u gradu Zagrebu kao i u hramu Nova Jaladuta.

Vjenčanja


U veljači smo imali čak dva vjenčanja. Jedno u hramu (vivaha yajna), a drugo sekularno u Gradskoj vijećnici grada Zagreba. Drugog veljače su u jako dobrom organiziranom festivalu vedskog vjenčanja uz vodstvo brahmane Raso Dadhi Hari dasa koji je vodio žrtvovanje, svoje „da“ jedno drugom rekli Vaisnava Seva das i Lila Avatar devi dasi. Opet, s druge strane, nazočili smo jednom malom, ali slatkom vjenčanju na Gornjem gradu u Gradskoj vijećnici, mataji Jovane i Vedanta Krt dasa koji su izrekli svoje bračne zavjete u prisustvu mnogih bhakta i roditelja.Proslava Nityananda trayodasija


Gospodin Nityananda je uvijek intoksiciran ljubavlju prema Bogu i u takvom stanju ne može procijeniti kome je milost potrebna, a kome ne. Zato mnoge „nekvalificirane“ osobe često dobiju njegovu milost. Zagrebački se hram potrudio veličanstveno proslaviti dan pojave ovog milostivog avatare.


 
Održana je Zagreb leadership sanga

U hramskim prostorijama 15.2.2020. održana je vrlo važna Zagreb leadership sanga. Na njoj su napravljeni preduvjeti da se organizira Ista gosti na kojem će se birati članovi sabora zagrebačkog hrama. Isti taj sabor bi birao Lokalno vijeće koje će među sobom izabrati i predsjednika Međunarodnog društva za svjesnost Krišne Zagreb.

Posjet zatvoru u Glini

Bez obzira što je mjesecima začetnik i provoditelj programa posjeta zatvorima bhakta Roberto na izobrazbi u Engleskoj, dušebrižnički program posjeta zatvoru u Glini nastavljen je od strane hramskih bhakta. Zadnji je posjet u veljači bio jedan od najproduktivnijih te je 14 zatvorenika koji su pratili program uzelo čak 11 knjiga.

Martial Arts performans

Kalaripayattu, borilačku vještinu iz drevne Indije predstavili su indijski članovi kluba koji njeguju tu drevnu baštinu poznatu već tisućama godina. Program je izveden u zagrebačkom Kineziološkom fakultetu i organiziran je od strane indijskog veleposlanstva. Bhakte iz zagrebačkog komunikacijskog odjela hrama popratili su događaj, a zanimljivo je spomenuti da su u jednom trenutku tijekom izvedbe akteri koristili posebno oružje koje izgleda kao metalna vijača i počeli mahati s njime. Dobar dio VIP publike koji je sjedio u prvim redovima, uključujući ekselencije mnogih veleposlanstva s njihovim suprugama, zatim dekan fakulteta te također i drugi gosti, u strahu su se podizali sa svojih stolica, bojeći se metalnih savitljivih vijača koje su izlazile iz prostora namijenjenog za predstavu i počele stvarati ugrozu za gledatelje. Bilo je interesantno promatrati i tjelohranitelje koji su bili zbunjeni situacijom i nisu bili sigurni što im je činiti u tom trenutku.

Mantra jam

U veljači je održan još jedan „tajni“ program za studente. Ovog je puta je predstavljen u joga klubu Lotos. Program je nazvan „tajnim“ iz razloga što je bio specijaliziran samo za studente koji su već ostvarili kontakt s bhaktama ili kupujući knjige ili su došli na neki drugi način u kontakt sa svjesnošću Krišne. Dakle, program nije bio oglašen za javnost niti za bhakte goste koji posjećuju druge javne programe. Ovaj je vid programa vrlo učinkovit jer osim što uigrana glazbena ekipa ne prepušta ništa slučaju tijekom izvedbe bhajana, također ima isplanirani shematski pristup propovijedanju toj ciljanoj skupini. Rezultati ovakvog pristupa bili su vidljivi gotovo odmah.Mjesečni sankirtan festival

MSF je i u veljači zagrepčane zabavljao na ulicama harinamom s kojeg su mnogi otišli svojim domovima sa Srila Prabhupadovim knjigama. (Pogledajte galeriju fotografija na našoj FB stranici)Zahvale

Hvala bhakti Marku Kokoliću za višegodišnje sponzoriranje Sunday love feasta.
Hvala Sadhu Mati Saki i Gaura Mitri dasu na kuhanju nedjeljnih gozbi u hramu.
Hvala mataji Savitri za kuhanje za Sundey feast i druge festivale posebice za pripremu slastica.
Hvala Markandeya Rsiju za obavljanje kompliciranih administrativnih poslova od BBT-a, prijava Festivala kočija, do vođenja evidencije zainteresiranih ljudi za svjesnost Krišne.
Hvala bhakti Nevenu za pisanje stihova Srimad Bhagavatama na tabli za sljedeći dan.
Hvala mataji Nadi što zalijeva i održava cvijeće u hramu.
Podsjećamo da donacije možete uplatiti i preko Paypala,
email: zagreb@iskcon.hr
Facebook stranica
ISKCON Zagreb web
Email
Copyright © 2020 *|LIST:COMPANY|*, Sva su prava pridržana.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp